De AEX-index in Amsterdam noteerde in de late middaghandel 0,4 procent lager op 350,93 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 540,70 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,2 en 0,3 procent. DeFTSE in Londen was een positieve uitschieter met een plusje van 0,2 procent.

Volgens handelaar Cees Smit van Today’s Beheer is het vooral belangrijk wat de Dow-Jonesindex gaat doen. ,,Als die weer wat corrigeert zal de rest volgen“, zei Smit. De Amerikaanse hoofdindex eindigde vrijdag voor de vierde dag op rij op een recordstand. Maandag noteerde de Dow na ruim twee uur handelen 0,1 procent hoger.

Geen duidelijke meerderheid

In Milaan zakte de hoofdindex 0,8 procent. Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde vrijdag de rating van het land van A- naar BBB+. Het is voor het eerst dat een ratingbureau de kredietwaardigheid van Italië verlaagt sinds de parlementsverkiezingen eind februari. Die hebben geen duidelijke meerderheid opgeleverd in de Senaat.

De markten kampten daarnaast met tegenvallend nieuws uit China. Afgelopen weekeinde bleek dat de Chinese industriële productie in de eerste 2 maanden van dit jaar met 9,9 procent is gegroeid. Dat is het traagste groeitempo sinds oktober 2012.

Philips

Elektronicaconcern Philips was de grootste daler in de AEX met een verlies van 1,9 procent. Supermarktconcern Ahold was de grootste stijger met een winst van 2,3 procent. Staalconcern ArcelorMittal klom 1 procent na een adviesverhoging door de Zwitserse bank UBS.

Boskalis won 0,3 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener heeft twee opdrachten in de wacht gesleept met een totale waarde van ongeveer 70 miljoen euro. Het gaat om havenwerkzaamheden in Australië en Vietnam.

Nieuwe Steen

In de MidKap stond vastgoedinvesteerder Nieuwe Steen onderaan met een min van 4,5 procent. Bouwbedrijf BAM ging aan kop met een plus van ruim 2 procent.

De euro was 1,2998 dollar waard, tegen 1,2990 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 91,17 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,9 procent goedkoper, op 109,85 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl